Cuijk, een wintersprookje?

Winters met sneeuw worden steeds zeldzamer, tot verdriet van de een en vreugde voor de ander. De barre winters verdwijnen langzaam uit ons geheugen; sneeuwpoppen, ijspegels, snert, krakend ijs, gladde ijzers, kruik in bed of stoof onder de rok, inpeperen, roetsjen, ijsbloemen op het raam en natuurlijk die bevroren Maas!

De weerinstituten zijn het niet eens over het begin van 2022. De modellen (aannames) verschillen; of de polaire vortex en La Niña brengen ons een horrorwinter, of stormen en depressies bepalen (zoals heel vaak) ons weer en dan weten we het niet. Bovendien, weer herhaalt zich nooit, dus resultaten uit het verleden bieden ook hier geen garantie voor de toekomst.

We hebben gelukkig wel tal van mooie winterfoto’s in het Cuijks Archief, om de hoop levend te houden en voor de mooie herinneringen.

Hans Peters

Harry Philipsen uit Cuijk heeft deze foto gemaakt in de winter van 1929 . (zijn zoon Hein Philips uit Boxmeer heeft deze foto aan het FAD geschonken)

Winteropname met Raadhuis – Parlevinker – bevroren Maas omstreeks 1963

Gemeentewerkers ruimen de sneeuw op in de Molenstraat.

Hoge Maas en sneeuw 1954

Cuijk ijsfestijn. Knielend tweede van links mevr. Beb Martens – Smits [1910-1988] jongste dochter van Bert Smits [1865-1936].
Man met dwarsgestreepte trui handen in de zij en pet achterstevoren iets meer naar rechts staande is Gerard Smits [1904-1994] slagerij op de Grotestraat 5 en broer van mevr.Martens -Smits.

Mensen steken de bevroren Maas over

De bevroren Maas 1957

In januari 1963 was de Maas zo bevroren dat men op het ijs kon gaan zitten kaarten. Hier de heer Gerrits, beter bekend als Jan de Paay, die onder het genot van een drankje en een sigaartje meedoet aan een spelletje kaarten op de Maas.
Deze foto werd geschonken door J.Gerrits

1969-02-Anneke Smits in Carnavalsoptocht in de sneeuw 1969
Deze foto is afkomstig van Inneke de Blaey-Smits

De Maas is dicht gevroren 1953
Achtergrond Belle Vue, gemeentehuis, kerk en toren

De winter van 1953/54
Deze foto’s zijn afkomstig van de familie Mulders-Straatman

1979 De heer Smits sneeuw ruimen in het Zand

IJsgang op de Maas