Feest aan de Maas

‘Grote kermis op het raadhuisplein, boottochten per Nicolet naar de haven, etalagewedstrijd Cuijkse Middenstand, foto & diawedstrijd, iedereen in zeemanstenue en heel Cuijk steekt de vlag uit’. We schrijven juni 1968. Cuijk organiseerde wederom een groot feest. Na ‘2000 jaar Cuijk’ en de ‘Sesamfeesten’ volgde de ‘Havenfeesten’.

Het Gat van Geluk in Linden was gedicht en ernaast een enorm nieuw gat gegraven, dat als Cuijkse haven dienst ging doen. Een binnenhaven, uitmondend op de Maas, dicht bij het Maas-Waal kanaal. Belangrijk voor de verbinding met het Ruhrgebied. Rondom de havenarmen een groot industrieterrein met al 3 grote en enkele kleinere industrieën. Cuijk had nu ook een ‘nat’ industrieterrein, een miljoenenprojekt dat in verband met de alsmaar groeiende werkgelegenheid in het Land van Cuijk van groot belang was voor Cuijk.

En Cuijk zou Cuijk niet zijn wanneer de geboden feestmogelijkheid niet met beide handen werd aangegrepen. Op het gebied van feestvieren had Cuijk immers een naam te verliezen. Het gemeentebestuur installeerde een Scheepsraad die de opdracht kreeg een groots feestprogramma samen te stellen met voor elk wat wils. Zo geschiedde, het werd een feest in havenstijl en Cuijk werd een weekend lang Havenstad.

De Havefeesten in de Korenbeurs Th Smits en burgemeester van Zwieten Deze foto's zijn geschonken door mevr G kok een nicht van Sjef Burgers

De straten in het uitgaanscentrum kregen toepasselijke namen: Kattendrek, Adelborstwering, Waterlanderdreef en er was zelfs een Valreeperbaan (niet bekend of daar nog getippeld is). Gebouwen werden fraai verlicht, zoals de in een vuurtoren met draailicht herschapen Raadhuistoren. Het gemeentehuis werd met reeksen gloeilampen in lichterlaaie gezet, daar werden immers de havenbelangen behartigd. Openbare lokaliteiten kregen namen van zeemanskroegen, de schouwburg heette in dat weekend ‘Stout bij Nacht’. De muziek werd verzorgd door kapellen zoals de Kapseizers, de Zeeschuimers, de Waterjokers, de Januskapel en zo nog een paar. De kapellen bestonden uit muzikanten van fanfare Caecilia.

Schermafbeelding 2016-08-26 om 20.49.17

In korte tijd liep half Cuijk met kapiteinspetten, gestreepte truitjes en matrozenkalotjes (was dit misschien de inspiratie voor Jean Paul Gaultier?). De truitjes werden huis-aan-huis verkocht voor slechts 1 gulden en met deze zeemanskleding aan had je gratis toegang tot de ‘Stout bij Nacht’. Op straat waande je je tussen de passagierende bemanningen van zeeschepen in een wereldstad.

JPGvsROMEIJN

Zeg nou zelf, wie was eerder, Cuijk of Parijs?

Vrijdagmiddag 14 juni om precies 16.00 uur loste Prins Bernhard van af de m.s. Nicolet met een schertskanon een salvo op de sluisdeur, waarna deze langzaam omhoog ging, onder het oorverdovende lawaai van vuurwerk. Daarbij kwam de slagzin ‘vaart wel in welvaart’ te voorschijn. Een zeer groot deel van de Cuijkse bevolking was daarbij aanwezig in die bekende streepjestrui. Dit was ook meteen het startschot voor het 3-daagse zeemans-carnaval in Cuijk.

De havenfeesten met hoog bezoek van prins Bernhard

Le port de Cuijk

Een programma met oa een draaiorgelconcours waarbij de beste 10 draaiorgels uit Nederland in aktie kwamen, een taptoe verzorgd door de wereldkampioenen ‘de trommelaeren van Roesendaele’, een wielerronde, de ronde van Cuijk, een heuse miss-haven verkiezing (mocht niet in badpak!) en een voetbalwedstrijd van JVC tegen de (het staat er echt) ‘sterkst denkbare combinatie’ uit VCA – SIOL – Vianen Vooruit – HBV en Gassel. JVC dobberde tussen hoop en vrees.

Opening vd Havenfeesten in Katwijk, augustus 1968 Miss Haven, Aan de rechterkant van Miss Haven mevr. Ans Manders, met daarnaast mevr. Diny Linders-Willems.

Miss harbour Cuijk 1968; Joke Veerenhuis, secretaresse bij Homburg

Verder nog kermis, dansen in de talrijke havenkroegen, die zeer goede zaken deden, een kleurwedstrijd voor de jeugd op de kademuur (om de toen al aanwezige graffiti te maskeren), een havenrally, een hengelconcours, een internationaal volleybaltoernooi, een Beatbal op de rolschaatsbaan in Cuijk-Noord etc etc.

Een feest voor iedereen dat besloten werd met een groots vuurwerk ‘zo groot als nog nooit in Cuijk vertoond’. Een magnifiek schouwspel, afgestoken van af de Limburgse Maasoever. Met de Mookse Bergen op de achtergrond een waar sluitstuk van de havenfeesten.