Start

Humanist Hadrianus Junius (eigenlijk Adriaen de Jonghe): “waarom zijn wij dan eigenlijk zo onverschillig, zo anders dan andere volken, dat we onze geschiedenis als het ware in diepe stilte op het kerkhof laten liggen, en toestaan dat ze vergeten wordt en verdwijnt? Ons verleden wordt verwaarloosd en overdekt door de schade die de tijd veroorzaakt heeft of door boosaardigheid of luiheid van de schrijvers’.

Zo erg is het nu ook weer niet, maar toch, het kan geen kwaad om uw historische kennis over de gemeente Cuijk op te frissen. Wie woonden en werkten hier vroeger? Welke historische figuren en gebeurtenissen hebben Cuijk gemaakt tot wat het nu is? In de Cuijkse canon willen wij u kennis laten maken met de wordingsgeschiedenis van onze gemeente zodat u weet wat ons verbindt met vorige generaties. Kennis van de historie kan ook belangrijk zijn in het proces van groepvorming, identiteitsbepaling en representatie.

Eerste Cuijkse markt

De Cuijkse canon is een afscheidscadeau voor voormalig burgemeester Leo Schoots van gemeente Cuijk ( 2000-2010). Het cadeau is een interactieve website voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de gemeente Cuijk.

De canon blijft steeds in ontwikkeling. Nu misschien al te veel om in een keer te lezen, maar komt u gerust vaker terug, voor verdieping, verwijzingen en nieuwtjes.
Heeft u nog ideeën, aanvullingen of misschien correcties, aarzel dan niet contact op te nemen. Er is ongetwijfeld nog veel onbeschreven geschiedenis blijven hangen in de lucht boven Cuijk. Uw verhalen met foto’s zijn welkom. U vindt de gegevens onder contact.

Geschiedenis heeft ons zo veel te vertellen, laten we die levend houden.

Hans Peters, medewerker FAD